2011. február 1., kedd

A világ legszebb s legtisztább WCje


Hogy miét is szeretem Nagy Britanniát? Erre rengeteg választ tudnék adni. Először is, a közelben remek Whisky és Whiskey készül. Másodszor, mindig is tetszett ennek a parányi „sziget”-nek a hangulata. Misztikus, rejtélyes és van egy varázsa. Az angol nyelvet mindig is kedveltem és ez se épp rossz dolog, hogy ott, így beszélődik a nép.
Természetesen, sok film és sorozat is van, amelyek megszeretették velem ezt a helyet, nem beszélve a kultúrájukról. Persze, voltam már ott, így személyes tapasztalatom is van. És igen, azt is tudom, hogy hol található a világ legtisztább Public Toilet-je.
De csak szépen és sorjában.
Sherlock Holmes:
Minden idők egyik legjobb Holmes adaptációja(Jeremy Brett):

"A brit Granada Television 1984-ban mutatta be a Sherlock Holmes kalandjai címû sorozatát, melyet joggal tartanak minden idõk legjobbjának e témában. 1984 és 1994 között a többi epizód - (ahogyan az elsõ 13 részt felölelõ elsõ évad is) külön antológiában készült el.
Hogy mi lehet a siker titka? Elsõsorban természetesen Jeremy Brett játéka, aki a Holmes-rajongók szinte egyöntetû véleménye szerint a detektív tökéletes és utánozhatatlan megformálója. Brett briliáns alakítása hihetõen ábrázolja az excentrikus nyomozót, aki a megszállottság és zsenialitás határmezsgyéjén egyensúlyozva oldja meg eseteit. Szeszélyes, arrogáns, affektáló, durva - mégis sármos és szeretnivaló: Jeremy Brett nem olyan, mint Sherlock Holmes, Jeremy Brett maga Sherlock Holmes!
A széria maradandóságához nagyban hozzájárult, hogy az alkotók - elsõsorban az írásokat televízióra alkalmazó John Hawkesworth, valamint Michael Cox és June Wyndham-Davies producerek - igyekeztek a lehetõségekhez képest hûek maradni Conan Doyle eredetijéhez.
A sorozat csodálatosan adja vissza a viktoriánus Anglia egyedi hangulatát. London ködös, gázlámpás utcái, a korhû jelmezek vagy a Baker Street 221B autentikus berendezése mind a készítõk szakértelmét dícsérik. A Granada Television mestermûve kétségtelenül a brit független televíziózás egyik legnagyobb sikertörténete, melyet több mint ötven országban vetítettek világszerte."





Persze, akad még bőven adaptáció, íme pár:
Sherlock és Én(Without a Clue)
A történet lényege, hogy Dr.Watson a zseniális elme, ki felderíti a bűneseteket, de túl szerény, és nem szeretne a rivaldafényben élni, ezért felbéreli a lecsúszott színészt, akinek legnagyobb erőssége az ivás művészetében rejlik, hogy személyesítse meg az általa kitalált karaktert. A nyomozó zsenit. A film, természetesen egy paródia, mégis zseniális. A főszerepekben sem noname senkiket tisztelhet a publikum:
(Michael Caine/Sherlock Holmes és Ben Kingsley/Dr. John Watson)





Természetesen a feldolgozások száma végtelen (ha a gagyikat nem is vesszük, a remek adaptációk száma is szinte már a végtelenhez közelít. De, akkor már ha írok róla, bemutatom azt, amellyel kiskoromban találkoztam. Emlékszem, még volt HBO-nk, és ott futott egy remek SHrajzfilm sorozat.
A kedvenc részem volt a Bíborvörös Dolgozószoba, amely minden idők egyik legnagyobb félrefordítása. Az eredeti cím(Bíborvörös Tanulmány) :) Remek volt a szinkronhang, és talán még élvezetesebb volt...nem..., élvezetesebb volt mint angolul. Persze a kor is sokat szépít rajta a képzeletemben, de ez van. Imádtam kisgyerekként, és mint látszik, komoly hatást tett rám.




Nem emlékszem már a címére, és nem is találtam (nem erőltettem meg magam), de a színészlegenda Roger Moore(007) is játszott SH-t, és remek volt, amit nem mondhatok el az egyik számomra kedves színész filmjéről. Bizony, a 2009es SH sok kivetni valót hagyott maga után, akármilyen zseniálisak voltak a színészek. Nem nagyon tudtam hová tenni a filmet.





És ezért igen szkeptikusan fogadtam a hírt, hogy a BBCnek érkezik az új Sherlock Holmes feldolgozása. Első hallásra repestem az örömtől, de tovább olvasva a hírt, ismervén a nemrég mozikba kerülő filmet el is szált minden örömöm. A BBC gondolt egy nagyot, és kedvenc karakteremet átnyomta a XXI.századba. "Oh remek" gondoltam magamba s mérgelődtem egy nagyot, de az egyik haverom (Papp Tamás) nagyon lelkendezett, és dicsérte a filmet, ezért adtam neki egy esélyt. És igen, JÓL DÖNTÖTTEM. :)











Nos, talán ennyi SHból, de a nagy detektívek sora hál' Istennek nem ért még végett. Másik nagy kedvencem Hercule Poirot is sokat tett azért, hogy a krimi műfaját, és UK-t megkedveljem. :)






Emlékszem, édesapámmal néztük kiskoromban Péntek esténként. Az mSat nevezetű, amúgy szutyok adóra is csak ezért emlékszem. Minden Péntek este 20h00 Poirot nézés, és héjában sült krumpli. Persze, nem tartott ez túl sokáig, mert a TV csődbe ment, de a későbbiekben a DunaTV, m1, m2 ...stb., így vagy úgy leadogatta a részeket, amelyet végül a torrentTV váltott fel. :)

Angliát természetesen még -számomra - kedvessé tette a humora és a remek kémje. 






És a 007:






Hírtelen ennyi jutott eszembe, de van még bőven. Fry and Laurie és sorolhatnám, de most legyen elég ennyi. :)
És, hogy hol található a világ legszebb WCje? Nos, egy kis Észak-Devoni városkában, Barnstaple-ben. Itt az idegenvezető mondta így, és Ő már csak tudja. :)






Nagyobb térképre váltás


Szerk:
Na, megtaláltam a Roger Moore féle Holmes adaptációt. Sherlock Holmes in New York!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése